Poveştile – mereu prilej pentru un timp bun împreună

august 18, 20190

– Mami, îmi citeşti o poveste?

– Acum, Sofia? Lăsăm pentru diseară înainte de somn mai bine! Abia îmi beau şi eu cafeaua de dimineață!

– Eu zic acum una scurtă şi diseară una lungă! Please, please, please!!

Ehh, dacă mă roagă în engleză, gata-i! Nu mai am argumente! De fapt nu mai vreau să le caut! E vacanță, mami e acasă cu ei, timp avem destul, de ce să nu le împlinim dorințele frumoase? Ne aşezăm turceşte amândouă, Radu vine uneori în poala mea, alteori îşi vede o vreme de jucării şi ne punem pe citit.

Bineînțeles că dacă avem o carte nouă, aia e cea adusă la citit şi răsfoit. Eh bine, dar noi acum avem patru noi nouțe, cartonate şi desenate minunat, o plăcere să le priveşti, pipăi şi miroşi, cadou de la Cartemma toate. Şi până aici mi-a fost. Sunt citite o dată dimineața, o dată la prânz şi o dată seara. Tot cu „please!” face ca din una scurtă să ajungem la patru. Ordinea o stabileşte ea, dar am observat că mai mereu e aceiaşi. Nu mă lasă inima să nu vă zic că odată ce pornim şi mie îmi place să fiu acolo cu ei, citindu-le şi bucurându-mă de povețele şi informațiile citite.

Să vă fac şi vouă poftă? Aşa mi-am propus.

1. În căutarea zilei de ieri – o poveste ce ne învață într-un limbaj simplu pe toți de la mic la mare să prețuim clipa, să facem din orice moment o amintire frumoasă. Personajele sunt: un băiețel care ar dori să întoarcă timpul să retrăiască ziua de ieri şi bunicul lui care îl ajută să-şi dea seama că nu e nevoie să facă asta. Sunt minunate ilustrațiile!

2. Prietena mea, Albina – o carte despre prietenia dintre o fetiță şi o albină. Sofia e înnebunită să-i citesc dar mai ales să-i povestesc fiecare scenă ilustrată. Cartea e foarte generoasă în ilustrații pe baza cărora copiii pot afla şi mai multe decât scrie în cuvinte, în funcție de talentul şi cheful părinților. La final oferă şi câteva informații despre albine de asemenea foarte apreciate.

3. Am scos luna la plimbare – este o carte în versuri, cu ilustrații captivante şi la final cu informații interesante despre fazele lunii şi despre animale ce au o activitate nocturnă intensă. Sofia zice despre cartea aceasta că o face să vrea afară să vadă luna. (Chiar şi dimineața.)

4. Ascultă în jur – o bucurie de carte aş numi-o eu, unde copiii sunt învățați să fie atenți în jur, să privească şi să asculte natura. Eu o văd ca pe o invitație subtilă de a se conecta cu natura încă de mici. Sofiei îi place pagina în care eu îi citesc despre cum anotimpurile au sunete.

Azi a cerut iar să i le citesc.

– Nu tati, ci tu! Tu ştii să faci mai frumos când le citeşti.

– Păi şi tati nu face frumos?

– Ba şi el face, dar pe astea nu le ştie el că nu le-a învățat la grădinița lui când era mic.

Ehh, de le-aş fi avut eu la grădinița mea când eram mică….

Voi ce le mai citiți copiilor?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *