Cu ce ne diversificăm şi ce ajungem să mâncăm

iulie 22, 20190

Acum câteva luni anunțam cu bucurie că Radu a început diversificarea. Lucrurile au pornit foarte bine, dar şi atitudinea mea a ajutat mult cred. Am fost mult mai relaxată ca la Sofia, deşi nu mă pot plânge de felul cum mânca ea. Însă la el se văd alte progrese demne de luat în seamă. Cu Radu am pornit la a-l diversifica clasic, dar mi-am dat seama rapid că nu e interesat de lingurițe pline cu piure din diverse legume. Şi atunci am început să experimentez texturi, forme şi mâncare adevărată. L-am lăsat să mănânce singur fără a interveni pe cât posibil. Singura regulă ținută a fost fără sare/zahăr/prăjeli/tocănuri. Sare am început să-i pun de curând deşi în Ghidul OMS se recomandă abia de la 2 ani să fie introdusă, însă oricum noi nu mâncăm foarte sărat.

A fost atras să guste, să mănânce singur, să picteze pereții cu mâncarea. Acum la 1 an lucrurile merg bine atunci când mănâncă. Şi mănâncă când nu-i ies dinți, când nu e prea cald afară. Cu ce trăieşte totuşi în zilele grele? Cu fructe! E înnebunit după pepeni, piersici, mere, corcoduşe (încă de când erau crude😁), zmeură, mure, căpşune. Într-un cuvânt fructe.

La capitolul legume stăm aşa şi aşa. Îi plac păstăile cu siguranță, uneori cartofii, morcovii cruzi şi cam atât.

Carnea o preferă chiftele, şnițele sau făcută la cuptor sau multi-cooker, puțin condimentată cu usturoi şi boia. Mă bucur că mănâncă şi peşte. Chiar e bătaie pe el între Sofia şi Radu.

Lactatele sunt în funcție de cum se trezeşte. Uneori mă uimeşte devorând un iaurt sau o felie de pâine cu unt, alteori nici nu pune gura. Însă îi fac brioşe cu brânză, rețeta de biscuiți 100 care e foarte cunoscută şi o fac des, gofre cu iaurt şi cred că asta compensează puțin lucrurile.

Recunosc că nu sunt cea mai înfocată persoană să stau în bucătărie şi să gătesc. Aş pasa bucuroasă acest lucru altcuiva, dar nu am cui. Aşa că încerc măcar să scurtez timpul în bucătărie gătind chestii rapide ce ştiu că prind măcar la două, hai trei, din 4 persoane. Acum vara nu gătesc mâncăruri care să țină mai mult de o zi maxim două, dar asta vine cu un mare dezavantaj: gătitul zilnic. Am mâncăruri pe care le repet săptămânal, spre exemplu chiftele şi şnițele. Încerc să variez garniturile măcar.

Dacă e ceva ce-mi place să gătesc astea sunt dulciurile, dar …surpriză… nu vara! Fac căldură prea mare în casă şi nu e chiar distractiv! Aşa că ai mei ştiu că vara încercăm chestii fără coacere: tarte, înghețată, tort. Şi cum bunicii ne alimentează cu fructe, acestea sunt şi baza deserturilor noastre. Bine, nu vă imaginați acum că am mereu ceva bun în frigider home made. Nu, uneori aleg să plecăm toți 4 în parc şi să mâncăm o înghețată cumpărată. Nu moare sigur nimeni din asta, dar cineva ia aer şi aleargă după copii, socializează cu vreo amică/vecină/prietenă şi ajunge acasă frântă, dar bine.

Cam asta e treaba cu diversificarea, gătitul şi mâncarea în familia noastră. Şi voi tot aşa faceți mâncare zilnic şi vă treziți la următoarea masă în pană de idei?

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *