Încep prin a-mi găsi scuze că, deşi sunt o persoană paşnică, chiar şi eu mă cert în casa mea, când simt şi cred că trebuie. Se întâmplă destul de des, dar total diferit față de acum ceva ani! (Zic eu!) Hai să vă spun ce s-a schimbat!
Am descoperit sau, mai bine spus, am realizat că ….
Cearta e bună! Cearta nu trebuie să fie bau-bau! Nu trebuie să vă feriți de ea. Cu atât mai mult, consider că nu e indicat să evitați să o aveți. Însă țineți cont de câteva lucruri când vă „dezlănțuiți”ca ea să fie productivă, să vină cu schimbări. Sunteți de acord cu mine că toți ne certăm pentru că ajungem într-un punct în care nu mai putem ține în noi o nemulțumire? Dar v-ați gândit vreodată să vă certați pentru a rezolva de fapt anumite probleme şi a găsi cele mai bune soluții? Nu e acelaşi lucru, deşi pare!
Asta facem noi de la o vreme diferit. Iar rezultatele se văd. Suntem mai liniştiți după, mai împăcați cu noi, dar şi unul cu altul după o dispută.
Ce am observat eu este că nu trebuie să te cerți doar pentru a te elibera, pentru a te auzi vorbind (de multe ori a te auzi vorbind peste celălalt). O ceartă bună, zdravănă (cel puțin la noi în casă) este atunci când am spus fiecare ce am văzut prin propriile lentile, cum am interpretat vorba x sau gestul y la momentul acela, musai de a vorbi pe rând (fără distractori, fără martori ar fi ideal, dar cu 2 copii se mai întâmplă 😑) , fără jigniri şi musai la final bifând răspunsul la o întrebare: „Cum ar fi trebuit să zic/fac din punctul tău de vedere pentru a nu se ajunge aici?”.
Dacă ai norocul ca partenerul de ceartă să fie un om echilibrat, înclinat mai mult spre „a ne fi bine” decât spre „cine e mai tare, cine are ultimul cuvânt” cu siguranță conflictul va avea un rezultat pozitiv, ceva bun tot va ieşi din discuția voastră aprinsă. Dacă ambii plecați la drum cu intenții bune, cu scopul de a fi mai bine după, sigur va fi!
Iar cu oamenii pe care îi iubiți amintiți-vă să nu vă culcați supărați, furioşi. Clar nu veți putea după fiecare dispută să vă pupați, dar un „noapte bună”, „o zi frumoasă” fără ironie în glas ține loc de „suntem oameni, greşim, nu trebuie să ne luăm capul pentru asta”.
Sigur (sau sper că) s-a întâmplat să vă auziți copiii spunând „nu vă mai certați!”. Bravo că vă pot zice! Bravo dacă au curajul ăsta! Eu consider semn de sănătate emoțională şi încredere în ei, lucru pe care l-au dobândit cu ajutorul vostru. Ce fac eu la o asemenea cerere este:
1. să las tonul mai moale dacă am întrecut măsura;
2. să le explic că ne mai certăm pentru că ne iubim şi că ne pasă unul de altul, de ceea ce simte celălalt şi trebuie să rezolvăm situația.
Punctez (pentru voi) şi insist că cearta, ca să fie ceartă, nu trebuie să fie pe ton ridicat!! E chiar mai bună dacă rămânem decenți, civilizați.
Rezultatul? Cearta într-o familie chiar se dovedeşte benefică dacă la final toată lumea se pune de acord asupra aceleaşi concluzii/soluții, în caz contrar, lucrurile se întorc ca un boomerang.
De curând, o prietenă mi-a zis că e foarte important pentru copil să ştie că nu se ceartă mami cu tati, ci soția cu soțul. Într-o seară eram nemulțumită de ceva şi îi ziceam lui tati (pardon, soțului meu), câte ceva mai printre dinți să nu simtă ei tensiunea. De Sofia deja nu mai poți ascunde multe şi s-a prins. M-a întrebat de ce sunt supărată pe tati şi eu i-am răspuns senin că nu sunt supărată pe tati, ci pe soțul meu! Surpriză, diferența asta de nuanță a făcut-o să exclame un „aa” detaşat şi să se întoarcă la ce făcea. Da, chiar e liniştitor să ştii că mami şi tati sunt bine, nu se ceartă, nu sunt supărați, se iubesc, rezolvă totul, iar ce fac ei ca soț şi soție e treaba lor!
Sper că am reuşit să aduc puțină lumină şi data viitoare când vă certați sau când aveți de gând să spuneți o nemulțumire partenerului, plecați la drum cu gândul „îmi doresc să găsim o soluție să ne fie mai bine amândurora”. Aa, şi încă ceva, nu uitați că dreptatea şi adevărul au 2 părți: una care se vede din colțul vostru şi cealaltă din colțul partenerului. Important e ca soluția găsită să fie văzută dintr-o singură parte. Eventual unul din voi doi se poate muta pe partea celuilalt.
Mă opresc aici! Mi-ar părea bine să ştiu că v-am ajutat să vă certați mai eficient! Ups, sună ciudat! Înțelegeți voi, da?