Despre cum NU mai vrem caca de căței şi alte lucruri (mai) interesante

ianuarie 14, 20200

Când bunul simț nu are aceeaşi semnificație pentru toată lumea, când ceea ce FAC unii îi deranjează pe cei ce NU concep să facă aşa, avem de a face cu o problemă. Adevărat?

În general îmi place să vorbesc despre lucrurile bune din jurul nostru, ştiți deja asta. Consider că avem nevoie să auzim cât mai multe exemple pozitive deoarece numai aşa vom reuşi să deschidem ochii cu adevărat, să copiem exemple bune. Însă azi, până să ajungem cu povestea la lucrurile bune, o să vă zic despre unele mai puțin bune.

Ies zilnic afară la plimbare cu ai mei copii şi nu e dată să nu îmi arate măcar unul, dacă nu chiar amândoi, câte un (doi, trei) „caca de cățel”. Mereu pornim discuția că nu e de vină cățelul, ci că stăpânii lor ar trebui să fie cei ce strâng totul într-o punguță şi aruncă la gunoi. Aşa cum şi noi oamenii strângem (sau ar trebui) după noi de fiecare dată, nu??

Mă deranjează tare faza cu excrementele de câine la fiecare pas din mai multe motive, dar două chiar sunt demne de reținut:

– NU e plăcut ochiului şi nici nasului! (Nici pantofului, dacă ai norocul să calci în unul!)👎

– NU e deloc sănătos pentru oameni, dar nici pentru câini! (Ați auzit de Giardia, Salmonella şi E.coli?) 👎

Când te hotărăşti să ai un câine, trebuie să îl îngrijeşti ca pe un copil. Sunteți de acord cu ce zic? Dacă eu aş lăsa scutecele copiilor mei pline cu „minuni” pe vreo alee, nu ar fi prea plăcut, aşa-i? Nici pentru mine nu e plăcut să ocolesc ceea ce lasă patrupezii şi stăpânii lor în urma unei plimbări. O zic chiar cu tot dragul pe care îl am pentru toate animalele.

O să vă întrebați probabil ce aş face dacă ar fi în loc de câine un copil care se scapă pe el. Păi, în primul rând, sigur NU l-aş pune să facă pipi pe roata unei maşini, aşa cum am văzut că a făcut o mămică cu un băiat de vreo 5 ani într-o zi (nu, nu era maşina ei!). Nu o să fiu nici în extrema cealaltă să vă zic că aş căra olițe portabile după mine (deşi chiar sunt o soluție şi apreciez pe cei care au şi o fac). Dacă urgența ar cere-o, iar toaletă nu ar fi în jur, aş duce copilul într-un loc mai retras, cu siguranță nu în iarba în care se pot juca alții mai târziu, şi la final, obligatoriu, aş curăța după el.

Din fericire sunt mulți care gândesc ca mine, care acționează în consecință, dar şi câțiva care fac chiar mai mult de atât: caută soluții pentru a-i atenționa şi educa discret pe cei care nu au dat aşa mare importanță până acum. Între aceşti câțiva se află Organizația Grow up România. Ce au făcut oamenii aceştia a fost să gândească un mod discret de atenționare a celor care uită că nu sunt singuri pe Pământ şi un gest de nepăsare îi poate afecta pe ceilalți din jur. Cum? Au creat un kit cu pliante, flyere şi postere cu informații utile, atenționări finuțe, abordând subiecte ca: trotuare și treceri de pietoni blocate de mașini, excremente de câini nestrânse, depunere de sesizări, reguli de igienă, acțiuni civice individuale. Cum zic chiar ei: Tot ce ai nevoie pentru a-ți ajuta orașul!

În poze veți vedea mai bine despre ce vorbesc eu aici:

Kitul Cetățeanului” a fost creat în parteneriat cu Kaufland România şi a ajuns şi în mâinile mele unul. Văd util să vă las din el şi nişte date de contact pentru a depune sesizări atunci când vedeți nereguli pe stradă, de a vă implica activ pentru ca oraşul nostru/vostru să înflorească cartier cu cartier, parc cu parc. Folosiți, așadar, aplicația galaticityapp.ro care vă stă la dispoziție pentru depunerea sesizărilor de orice fel.

V-am zis că gropile de pe strada mea pentru care am depus sesizare online prin intermediul aplicației acum vreo 7-8 luni au fost acoperite? Eu am fost foarte bucuroasă, iar Sofia, chiar şi acum uneori când trecem prin locul acela, îşi aminteşte că am făcut noi (noi, da??) poză şi am anunțat. Bine, nu îmi iau meritul că datorită mie, m-aş bucura să nu fi fost singura care am sesizat şi acționat. Nici nu spun că au venit rapid şi le-au acoperit, că nu ar fi adevărat, dar e un pas.

Trebuie să înțelegem cu toții ceva, cu cât mai mulți vom acționa, ne vom folosi vocea cu folos, ne vom implica activ, cu atât avem şanse mai mari să se schimbe ceva în bine. Nu, nu peste noapte! Dar cu siguranță cu fiecare exemplu pe care îl dăm şi-l urmăm.

„Grow up, România!”, cum ar zice unii.👍

Acum, na, sper să nu fi lătrat şi eu ca un câine la lună, cum se zice pe la noi!

 

Credit foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *