Două 2 tehnici ușoare pentru a combate emoțiile puternice

martie 23, 20220

În consiliere și dezvoltare personală se lucrează adesea cu tehnici care să aducă îmbunătățiri vieții tale în anumite aspecte pe care ți le dorești. Fie că ești furios sau că frica pune des stăpânire pe tine, e nevoie de a-ți găsi o cale să te echilibrezi și să poți funcționa rapid. Pentru a conștientiza prezentul și gândurile care nu își au locul și nu îți fac bine, te invit să alegi una dintre tehnici, cea pe care o simți cea mai potrivită pentru tine și să o practici conștient timp de … 21 de zile. Nu e ales întâmplător numărul. Cam de atât timp are nevoie creierul pentru a forma un obicei nou.

1. Tehnica 25/75

Ai și tu persoane care te încarcă negativ? Ideea este că astfel de persoane nu sunt puse pe a-ți face rău (cel puțin nu conștient), dar după o conversație cu ele tinzi să nu mai vrei să faci nimic. Poate chiar ai stări ciudate, nervi, te cuprinde teama și mai mult. Uite ce îți recomand. Fă două liste. Una cu persoanele care te încarcă pozitiv și una cu persoanele care te încarcă negativ. Când ai întâlnit una din lista negativă, ai grijă să iei legătura conștient cu alte 3 din lista pozitivă!

Ai grijă însă ce faci când le contactezi pe cele din lista pozitivă. Dacă este doar pentru a duce vorba despre prima persoană, atunci s-ar putea să nu funcționeze. De fapt sigur nu va funcționa tehnica!

Folosește tehnica 25/75 în orice arie a vieții tale. Dacă știi că atunci când te uiți la știri te încarci negativ, ai grijă ca după știri să triplezi timpul oferit știrilor uitându-te la ceva ce te încarcă pozitiv. Spre exemplu o emisiune de gătit dacă te relaxează asta. Simplu, nu?

2. Tehnica 5 4 3 2 1

Atunci când ne simțim anxioși tindem să ne concentrăm pe scenarii de tipul Ce ar fi dacă?, respectiv încercăm să anticipăm ce va fi în viitor sau să evităm repetarea unor evenimente neplăcute, stresante din trecut. Focalizarea excesivă pe scenariile negative duce la menținerea unei stări persistente de anxietate, respectiv mobilizarea alertă pe ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Consecințele menținerii pe termen lung a acestei stări de anxietate sunt de ordin fizic (oboseală, agitație constantă), psihic (frică sau tristețe intensă) sau sociale (conflicte cu ceilalți).

Mecanismul tehnicii constă în focalizarea pe fiecare dintre cele cinci simțuri pentru a ne aduce înapoi în timpul prezent și a ne distrage atenția de la îngrijorările sau ruminațiile (gânduri repetitive și intruzive) cu privire la eșecurile din trecut sau la temerile legate de viitor.

Astfel că atunci când ai un moment de liniște, tu cu tine, fie la cafea dimineața, fie seara înainte de a adormi sau ori de câte ori simți gândurile că o iau razna, respiră de 3 ori profund și concentrează-te fără grabă pe:

  • 5 lucruri pe care le vezi în jurul tău în acel moment. În timp ce percepi aceste obiecte încearcă să te concentrezi pe proprietățile fizice ale acestora, respectiv pe formă, culoare, mărime textură, impresia lor asupra ta.
  • 4 lucruri pe care le poți atinge. Multe poți vedea, dar nu pe toate le poți atinge fără să te ridici. Pot fi obiectele din fața ta, din spate, din lateral: covor, telefon, tastatură, pătură, cană. Poți să atingi și membre ale corpului. Fii atent la detaliile obiectelor pe care le atingi, respectiv cât de grele sau de ușoare, cât de aspre sau de netede sunt ele, cât de calde sau de reci sunt acestea.
  • 3 lucruri pe care le poți auzi. Fii atent fie la sunetele ce provin din afara încăperii în care ești (oameni care vorbesc, păsările care ciripesc, mașinile de pe stradă), fie la sunetele din încăperea în care te afli (ceasul care ticăie, copilul care doarme lângă voi). Fii atent la detaliile sunetelor: volumul, frecvența lor, ritmul acestora, gradul de satisfacție resimțit atunci când asculți acele sunete etc.
  • 2 lucruri pe care le poți mirosi. Poți mirosi, de exemplu, plantele, păturile, parfumurile sau mâncarea din fața ta. Dacă nu ai surse de miros puternice la îndemână poți căuta alte surse de miros în alte încăperi (săpunul din baie sau brânza din frigider). Concentrează-te pe calitatea mirosului, pe cât de puternic este și pe senzațiile provocate de acel miros (plăcut vs neplăcut).
  • 1 lucru pe care îl poți gusta sau pe care l-ai gustat anterior. Concentrează-te pe tipul de gust (amar, sărat, dulce sau acru), pe intensitatea sa, pe gradul de plăcere sau de neplăcere provocat de degustarea acestuia.

Ambele tehnici o să teajute să te echilibrezi ca și stare atunci când ești prea furios, anxios, temător sau orice altă emoție simți că te acaparează. Nu e nevoie decât de prezența conștientă, iar asta nu e un lucru pe care îl poți susține prea ușor fără antrenament mult timp. De aceea îți sugerez să nu te panichezi și să abandonezi dacă nu îți iese din prima. Cu blândețe, cu calm, încearcă și a doua zi, și a treia. Spune-mi ce ai descoperit sau cum te simți după.

Recomand să le spuneți și copiilor ce faceți. Să practicați cu ei aceste exerciții. La început doar în joacă, de amuzament. Beneficiile nu sunt doar la nivel de relaxare în ceea ce îi privește!

Țineți mintea limpede! E nevoie de asta mai mult ca oricând! Iar dacă simți că nu o poți face de unul singur prea ușor, caută ajutor, indiferent cât de pueril ar părea motivul, de fapt nu este. Orice te oprește să fii tu cel adevărat, e foarte important să înțelegi și să vezi cum îl poți aborda încât să nu te mai încurce! Să poți trăi viața pe care ți-o dorești, așa cum ți-o dorești! Nu uita că tu ești modelul copilului tău, el învață multe când vede la tine cum le rezolvi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *