Ce faci când vezi că cel mic are febră peste 39 de grade fără alte simptome de răceală sau orice altceva?
Păi, în cazul nostru, a depins de numărul de ordine al copilului. Ați citit bine: numărul. Primul venit sau al doilea venit?
Ce e, domnule, roseola infantum?
Pe scurt, a 6-a boală a copilăriei, numită și eritemul subit sau „trei zile de febră”. O pot face copii între 6 luni și 2 ani (așa e descrisă în majoritatea surselor găsite). Noi suntem norocoși și am făcut cunoștință la ambii copii cu ea. A fost cam așa:
Primul venit – acum 4 ani
Sofia, 7 luni (dacă nu m-a lăsat memoria), febră subită peste 39 de grade constatată noaptea la 2. Prima febră a ei!! Panică e puțin spus. Deși ai în casă de toate, tot ești nemulțumit și nepregătit. Stai în dubii dacă să fugi pe ușă la spital, să îi scazi febra tu (și dacă da, cum?). Trezești soțul și vă agitați ca nebunii, copilul intră în horă și el (e și normal când vede unde a nimerit). Agitația nu îi face bine, așa febra va crește sau nu va scădea foarte ușor. Deci cineva să îi calmeze pe părinți!! Constați că termometrul dă valori ușor diferite la intervale mici de timp (că așa-i când n-ai răbdare!) și intri și mai tare în panică, îl bănuiești că nu e bun. Soțul te acuză că te-ai zgârcit și sigur ai luat unul ieftin 🙄 (poate că da, poate că nu). Decide să plece la farmacia nonstop să cumpere el unul. (Aici am dubii dacă a decis sau l-am trimis). În timpul ăsta tu îi dai antitermic, îl dezbraci, citești despre împachetări (da, fix atunci! ca să simți și tu că faci ceva). Când revine peste 30 minute cu noul termometru (ăla scump!) constați că era bun și celălalt (sâc, acum avem două! Bune! Unul ieftin, unul scump!) A doua zi copilul e fresh, tu încă ai morcovul (știți voi unde)! Febra revine și peste zi, dar nu așa mare. Îl ducem la doctor și nici nu prea avem ce să îi zicem. Ne trimite la n controale să eliminăm niște posibile cauze, dar ne și zice să urmărim posibile simptome. Plecăm cum am venit. Copilul face din nou febră. Toata familia e sunată. Mama își ia concediu după ce anunță tot colectivul de ce. Toți stau cu sufletul la gură. Când febra și-a terminat numărul, apar niște bubițe mici pe corp (abdomen, spate, față, nu pe picioare și mâini) și atunci îmi amintesc.
Îmi amintesc că atunci când am rămas însărcinată cu Sofia, o prietenă, pe atunci și colegă de serviciu, mi-a dăruit o carte de creștere a copilului de pe vremea bunicii, depășită complet ca și tratamente, dar unde explica tare bine toate bolile copilăriei. Printre altele îmi zice că e descrisă „până și o boală a copilariei cu febră 3 zile și pe care medicii nu prea o bagă în seamă”. Am băgat la cap, dar nu am știut să folosesc informația. Nu la timp!
Al doilea venit – acum 7 zile
Radu (aproape 7 luni) se trezește din somnul de prânz ușor febril și tare mârâit, dar fără tuse, muci și altele. Mă uit la dinți și mă gândesc că poate de la ei, deși nu sunt schimbări majore. Noaptea ajunge la febră, mă trezesc îi dau antitermic ca o mamă normală (bine, puțin cu zgomot să audă bărbatul care prea doarme el bine dincolo). Aștept să îi scadă febra, stă la sân toată noaptea dar asta e. Trece o noapte așa, trece a doua la fel și sunt hotărâtă să o aștept pe a treia fără să fac altceva decât ce făceam deja. Asta pentru că bănuiam ce e. Însă presiunea juriului era măricică și de teamă să nu regret că m-am ținut prea tare, sun la medic și îi descriu situația. Îi zic că bănuiesc a fi o roseola. Îmi zice că posibil să am dreptare dar să merg la n controale să elimin alte cauze. În cea de a treia noapte, febra e prezentă ca pe ceas. Trimit totuși o probă de urină la control deși fix după 72 de ore de la debutul febrei, apar bubițele. Avem roseola!! Și gata! Acum suntem în prima zi fără ele deja. A trecut!
Cică copilul e contagios cât are bubițele, nu îl deranjează și tind să cred (pe lângă febră, mârâiala a încetat…cel puțin momentan), pofta de mâncare revine și ea ușor. Tare folositoare cartea!! (Multam, Găbița!)
Eu mulțumită, tati odihnit (noaptea, ziua îl exploatăm…pe rând), bebe cu experiența unei boli a copilăriei, sora …… Despre ea vă zic altădată!
Sănătate tuturor!