O moștenire aparte: ritualul de îngrijire

noiembrie 24, 20190

– Mami, dar tu de ce te machiezi?

Aud această întrebare de fiecare dată când trebuie să ieșim undeva și mă surprinde în fapt. Și e urmată de o alta, la fel de curioasă:

– Eu când o să mă pot machia ca tine?

Dacă timpul ne permite, îi răspund cum toți oamenii au ceva frumos de la natură, dar că frumusețea trebuie întreținută, pusă în valoare. Îi vorbesc despre tot ce îmi vine atunci în minte și cred că ar interesa-o. Dar, Sofia mea, e totuși un copil, un burete în ale reclamelor, și e suficient să vadă cum iau crema de față de la Gerovital Plant, ca să exclame:

– Gerovital – Doctor în frumusețe!

Mă amuz de fiecare dată! Însă într-o zi mi-a venit o idee:

– Ai idee de ce zic oamenii că ar fi doctor în frumusețe?

– Păi nu prea! De ce?

– Pentru că această cremă e făcută din ingrediente de origine naturală, adică extrase din natură. Pielea noastră are nevoie de produse bune, care ajută tenul să fie hrănit, îngrijit, să se mențină tânăr. Pe un ten frumos, machiajul arată mereu foarte bine. Pe un ten murdar, neîngrijit, nu arată nimic bine. Tu vezi că eu mai întâi am grijă să folosesc cremă hidratantă și apoi alte minuni din trusa asta?

– Ce înseamnă hidratană? Sau..cum ai zis tu?

Discuția continuă în funcție de timpul nostru. Uneori se oprește înainte să înceapă, alteori ajung să dau detalii inclusiv de ce clipesc când aplic rimelul. Lecția de frumusețe merge mai departe și, de multe ori, participă activ la a mă ajuta să mă demachiez. Ea îmi aduce discheta, îmi pune apă micelară pe ea, îmi șterge ochii până nu mai pot să îi deschid și apoi se amuză, dar nu contează. Am grijă să îi predau de unde ar trebui să înceapă ștersul și sunt sigură că va învăța cândva.

E foarte nerăbdătoare să aibă trusa ei de machiaj, iar eu, ca o mamă bună, amân momentul, dar am grijă să îi predau tot ce știu, având siguranța că într-o zi, ea îmi va da mie lecții, ea mă va ține la curent cu ce a mai apărut nou sau ce trucuri de înfrumusețare s-au mai descoperit.

Am impresia uneori că vreau să fac din tot o lecție pentru copiii mei, dar pe de altă parte observ că le place. Ei profită că eu nu prea știu să tac, iar eu profit că ei stau încă pe lângă mine. Mi se pare frumoasă etapa aceasta în care eu le las o moștenire în orice discuție. Clar unele sunt mai valoroase, altele mai puțin interesante, dar asta vom lăsa timpul să decidă. Mi-ar plăcea să cred că își va aminti cu drag de discuțiile noastre în baie, despre importanța îngrijirii, despre cum machiajul e un mod de a-ți pune în valoare calitățile avute și cum măsura e importantă în tot.

Cred că sunt o mamă norocoasă să am o fetiță atât de atentă la detalii. Abia aștept să văd ce provocări mă așteaptă ca mamă de băiat și ritualuri de îngrijire. Îmi e puțin teamă că trecem în extrema cealaltă când ar trebui să țin discursuri motivaționale ca să folosească săpunul sau de ce băieții nu au voie rimel. Atunci să te văd, mămico, ce abordare alegi să ai ca moștenirea lăsată să nu aibă nicio urmă de discriminare. Ee, vom trăi și vom vedea!

(Articolul nr 25 scris pentru competiția Superblog 2019.)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *