Şi ieftin, şi uşor, şi bun?

octombrie 21, 20190

Zilele trecute stăteam de vorbă cu părinții mei despre construcția unei anexe pe care doresc să o facă în curte. Se plângeau de faptul că în ziua de azi nu mai găseşti meseriaşi care să îi preocupe cu adevărat ceea ce au de făcut, că toți ar vrea să aibă totul de-a gata şi ei doar să „spoiască” puțin pereții şi să îți ia banii. Se plângeau că trebuie să caute materiale, să vadă cu ce le cară, unde le găsesc mai ieftin. Din păcate nu aveam cu ce îi ajuta, ei aveau nevoie de ceva la care nu mă pricep deloc.

Dar deodată mi-am amintit ceva. Un prieten care îşi făcuse curățenie în casă acum ceva vreme, îmi pomenise de un site care îi luase mult din bătaia de cap care o creează astfel de lucrări. Nu îmi aminteam prea multe că, drept să zic, nu fusesem foarte atentă nefiind atunci direct interesată. L-am sunat şi am aflat că şi-a luat toate materialele de construcții online. Uite ce noroc, nu trebuie să te deplasezi tu la depozitul de materiale de construcții, mă gândeam bucuroasă!

Pfiu, nu am mai stat pe gânduri. Le-am zis părinților entuziasmată faptul că pot să-i ajut, scăpându-i chiar eu de problema dusului la cumpărături, a poverei de a căuta ieftin şi bun. Dar ți-ai găsit! Nu merge aşa simplu cu ei. Tata m-a luat cu faptul că nu crede că cineva chiar îți aduce la poartă lucrul mai ieftin, că nu are încredere în internetul ăsta, că numai şarlatanii ar spune „Vindem ieftin” ca să te prostească şi să vândă ei ce mai au pe stoc.

Eram cât pe-aci să regret că m-am băgat în treaba asta, dar, cum butonam telefonul pe site-ul recomandat de prietenul meu, îmi pică privirea pe rubrica de recenzii video. Şi l-am chemat pe tata să-i arăt cum oamenii descărcau materialele comandate online şi se arătau foarte mulțumiți de alegerea făcută. Nu l-am lăsat să mai caute nicio scuză, i-am citit şi faptul că pe site scrie că îi sunt înapoiați 100 de lei dacă filmează descărcarea materialelor şi le trimite filmulețul. În momentul acela a tăcut puțin. Apoi a tras aer în piept şi a întrebat:

– Cine ziceai că sunt ăştia?

Vindem-ieftin.ro. Chiar aşa le zice. Au prețuri mai bune pentru că le iau direct de la producători, fără să mai stea prin depozite, fără ca distribuitorii să îşi adauge comisionul lor pentru a acoperi chiria locului unde le țin, manipularea, transportul.

– Şi eu tot de la producător aş lua tabla cutată, foaie rigips, gips carton…

– Da, tată, dar tu iei o dată de la ei şi cantitate mică, nu îți vor face discount. Oamenii ăştia cu asta se ocupă şi îşi negociază prețurile altfel pentru a câştiga atât clienții lor, cât şi firma producătoare la care nu oricine ajunge chiar uşor. Plus că tu ar trebui să le cari singur sau să plăteşti şi un ajutor. Corect?

– Mda! Şi aduc aici la poartă? Tot ce vreau eu? Că nu ştiu dacă pricepi tu, dar eu am de ridicat aici 4 pereți, de turnat ciment, de pus geamuri, de făcut acoperiş. Sunt multe tare de luat.

– Da, ei aduc tot ce vrei. Tu le zici cantitatea din fiecare şi atât.

Continuând aşa încă o vreme, l-am convins să încercăm. Comanda a fost făcută încă din seara aceea, iar ieri cine credeți că mă suna insistent? Tata! Eram la volan! Opresc pe dreapta, la al cincilea apel consecutiv al lui în numai două minute, răspund speriată, făcându-mi numai gânduri negre.

– Unde eşti?? Vii odată? zice el cu elan.

– Ai pățit ceva? Nu era în plan să vin azi la voi.

– Ba vino mai repede. M-au sunat oamenii ăştia că vin cu marfa. Materialele alea, ştii tu! Şi trebuie să fii aici.

– Aha! Dar nu înțeleg, de ce să fiu? Cu ce pot eu ajuta acolo?

– Păi cine filmează?

– Ce să filmeze?

– N-ai zis tu că, dacă filmezi la descărcare şi le trimiți, îmi dau înapoi 100 lei?

– Aaa!! Vrei să le trimiți recenzie? Hai că trec să filmez!

Toate bune şi frumoase! Au venit materialele, au fost descărcate, eu am filmat, le-am şi trimis părerea despre tot, tata foarte încântat că nu a trebuit să alerge prin 7 depozite, plus de prețurile pe care le-a verificat totuşi cerând nişte informații „în drumurile lui prin oraş, deloc intenționat”, să vadă dacă sunt chiar mici. (Cine să-l creadă pe Toma Necredinciosu’?). Când mă pregăteam să plec, îl aud zicând:

– Pe vremea când a ridicat tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte, casa, … ce s-a mai chinuit. Atunci era greu că nici nu se găseau atâtea. Le căra cu căruța, vai de el! Nici nu visau el şi mama să cumpere tot odată. Făceau pe rând fiecare cămăruță cum puteau şi din ce puteau. Eram copil pe atunci, nu ştiam prea multe. Noi azi să trăim o 100 de ani cu aşa facilități ce avem. Şi să fi fost el să vadă ce uşor e în ziua de azi, ar fi fost uimit, dar şi fericit că nu mai trăim timpurile alea, că s-a dus chinul ăla. Trăim timpuri în care e uşor dacă ai ceva bani. Acum se găsesc de toate. Uite, chiar şi pe internetul ăsta.

– Mă bucur că am avut o idee care să te ajute!

M-am urcat în maşină, am pornit, am plecat din poartă şi după 500 de metri m-am oprit. Uneori ar trebui nişte ştergătoare automate şi pentru ochi.

V-ați gândit vreodată cât de greu s-au ridicat casele, clădirile istorice de care ne bucurăm noi azi prin vacanțele noastre de prin lumea asta mare? Cum or fi găsit oamenii aceia, în timpurile alea, materiale de construcții rezistente în timp şi tot ce a fost necesar? Dacă simțiți să-mi povestiți din experiențele voastre în ale construcției sau ale bunicilor voştri, m-aş bucura să o faceți!

(Articolul no.8, sponsorizat de Vindem-ieftin.ro, scris pentru competiția Superblog 2019.)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *