Trusa de prim ajutor a stării tale de bine

octombrie 21, 20210

Zilele se împart în bune sau mai puțin bune. Adesea ne auzim spunând că avem o perioadă mai grea, că pare că nimic nu se aşază. E firesc să fie viața noastră şi aşa. Nimeni nu a zis că totul e numai lapte şi miere. Însă e important să vedem ce anume influențează lucrurile în aşa manieră încât să fie considerate mai mult timp ca „rele”. În general dacă e bine nu prea ne putem întrebări, aşa-i?

Am făcut adesea introspecții pe zilele  mai puțin bune. Am analizat ce era înăuntrul meu, dacă mă măcina ceva, dacă mă preocupa ceva aparte, dacă starea mea fizică era bună sau nu.

De unde vine greul când e greu şi de unde vine uşorul când e uşor? Am ajuns la o concluzie şi abia aştept să vi-o împărtăşesc şi vouă.

Greul sau uşorul în relațiile pe care le avem, vine din NOI!

Nu avem cum să vedem roz înafara noastră, când în interior e mai degrabă gri.

Nu avem cum să remarcăm lucrurile bune care se întâmplă, dacă noi avem de rezolvat mai întâi ceva cu noi.

Nu avem cum să oferim zâmbete autentice, conectare profundă cu cei din jur, prezență conştientă, când noi nu avem un bun echilibru interior.

Cum însă ajungem să avem toate aceste lucruri? Cum să ne găsim timp, resurse, energie pentru copiii noştri, partenerul de viață, serviciu, prieteni, când sunt atât de multe lucruri de făcut?

Nu ştiu alții cum fac, dar eu de când am conştientizat asta, am găsit o rețetă simplă pentru a aduce liniştea în interior, pentru a nu mai lăsa nevoile să mă copleşească şi nici nervii să preia controlul…nu atât de des cel puțin.

Liste 

Protocolul stării de bine e format din întrebări la care vă invit să vă luați timp și să răspundeți. Aceste răspunsuri o să vă aducă conștientizare, o cunoaștere de sine mai bună și, cu timpul, pas cu pas, o rutină de autoîngrijire. Prin urmare:

  1. Ce vă place şi ce nu vă place să faceți din îndatoririle pe care le aveți de făcut într-o săptămână?
  2. Care dintre aceste îndatoriri, odată realizate, vă aduce energie şi vă încarcă bateriile și care dintre ele, NU?
  3. Ce ați vrea să faceți pentru voi și nu aveți niciodată timp suficient?

Nu trebuie să uităm că nu avem nevoi doar de ordin fiziologic. Nevoia de a vorbi cu cineva, de a sta singur pentru câteva minute, de a te plimba singur, de a face cumpărături în voie, de a te conecta cu tine, de a reuşi să faci ceva pentru fizicul tău, sunt nevoi la fel de importante. Însă tocmai pe acestea ni le amânăm până ajungem să fim conduşi de emoții mai puțin raționale precum furia.

Iar pe aceasta o vom vărsa apoi pe copiii noştri, pe partenerul de viață, pe cei dragi. Îi vom vedea pe toți vinovați de starea noastră, de ceea ce nu ne iese, de ceea ce nu avem timp niciodată. Iar imediat după furie stă după colț sentimentul de vinovăție, de părere de rău, nu-i așa?

Sugestia mea e să țineți paharul încărcat cu lucruri frumoase, cât mai constant umplut cu nevoi împlinite, cu stare de bine, iar restul o să fie mai uşor. Starea de bine se desfăsoară după un protocol de îngijire, după lucruri mărunte pe care le facem pentru noi și doar pentru noi. Nu este egoism să vrei să respiri singură la cumpărături, nici să îți sorbi cafeaua liniștită într-o zi de weekend când ar avea cine sta cu copiii. Este sănătate! Este îngijire! Este dedicare și încărcare! Este prețuire de sine!

Iar dacă numai gândul că puteți alege să faceți ceva doar pentru voi în loc să scoateți copiii în parc vă provoacă vină, amintiți-vă că numai având grijă de voi mai întâi, puteți avea mai bine grijă de ei. Însă pentru asta trebuie să îți compui trusa de prim ajutor și să o menții mereu curată, plină.

Trusa de prim ajutor

Mulți dăm vina pe timp și acesta chiar poate fi o mare problemă deoarece, ca părinți, și nu numai, avem multe de făcut, conflicte de gestionat, de ajuns în multe locuri, de pus multe la punct pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai lin. Însă trusa mea de prim ajutor conține idei pentru oameni ocupați, pentru părinți care trebuie să caute timp pentru ei sau să îl gestioneze cât mai eficient pe cel pe care îl au.

După ce vă alcătuiți lista de lucruri care vă plac și vă încarcă bateriile și lista cu lucrurile care nu vă plac, dar pe care trebuie să le efectuați oricum, jucați-vă puțin cu ele ca și cum ați fi un magician.

♥ Combinați lucrurile care nu vă place să le faceți, dar care trebuie făcute, cu lucrurile care vă încarcă.

Spre exemplu am aflat despre mine că nu îmi plăcea să adorm copiii în acelaşi timp la prânz. Trei copii, dintre care doi mici, doi râdeau îl trezeau pe al treilea care se ridica să vadă ce se întâmplă. Ei se foiau prea mult, iar eu mă chinuiam prea tare să îi văd odată adormiți. Rezultatul era că ori ajungeam să ridic tonul la cei mari pentru a se potoli, ori mă frustram că durează mult acest adormit şi îmi venea să renunț deşi ei erau foarte obosiți. Ai fost aici vreodată? Sunt sigură că da.

Azi gestionez mai bine adormitul lor pentru că am făcut ceea ce te invit şi pe tine să faci. Acum combin adormitul lor cu ascultatul în căşti a unui podcast, a unor lucruri care mă binedispun sau cu cititul unei cărți pe ebook. Da, ei se foiesc în continuare, dar îmi mut concentrarea pe altceva și ajung să îi las să își consume energia prin râs, foit, fără să o mai amplific și eu cu nervii mei.

Nu toate lucrurile merg însă combinate, de exemplu nu poți face mâncare şi să pleci la sala de sport în acelaşi timp, corect? Însă trusa de prim ajutor trebuie să conțină și premii. Deci:

♥ Premiați-vă constant sau ocazional, după nevoie, cu ceva ce vă bucură sufletul şi faceți din acel moment o sărbătoare.

Eu la premii de acest gen includ mersul la coafor, o baie cu spumă din când în când, ieşitul la cafea cu o prietenă, deci merge şi ora de sport inclusă aici dacă la ea v-a rămas gândul. Lucruri mici aparent, dar pentru noi adevărate surse de încărcare. Corect?

Și evident că nu merge totul mereu ca pe roți. Uneori copiii sunt bolnavi, tu ai o durere de cap, soțul stă peste program la birou sau orice alt lucru care poate să intervină și să strice ordinea pe care ai crezut ca o poți pune în viața ta într-o zi. Aici e momentul ca trusa să conțină:

♥ Creați-vă aşteptări realiste de la momentele în care lucrurile nu sunt în controlul vostru.

Ia-le uşor aşa cum vin, fără să faci din asta un caz prea mare. Nu a mers azi, dar va merge mâine. Nu contribui singur la a-ți strica starea de bine.

Acestea sunt doar o mică parte din lucrurile pe care aş putea să vi le spun dacă ne-am cunoaşte personal vreodată, dar simt că e nevoie să auzim de la cineva că viața poate fi mai uşoară, provocările zilei acceptabile, dacă am conştientiza ce nevoi nesatisfăcute zac în noi și am fac eceva pentru a le satisface.

Tu ce nevoi amânate ai? Când îți alcătuiești trusa de prim ajutor?

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *