Se închid şcolile?? Nu vă panicați, hai cu noi să vă jucați!

martie 10, 20200

„Dragilor, virusul acesta nu are cum să se atingă de oamenii veseli”, aşa le-am zis dimineață copiilor mei! Prin urmare am declarat o zi de joacă şi joc.

Mai întâi am ales o temă generală pe care să dezvoltăm apoi celelalte jocuri. Tema noastră a fost „La grădiniță”. Aşa a vrut Sofia. Iar de aici ceea ce a urmat e demn de citit şi pus în practică:

1. Mic dejun acasă – clătite cu mama

Înainte de a pleca la grădiniță e bine să gustăm câte ceva, nu? Prin urmare am decis să facem clătite. Mama le-a copt, copiii le-au uns şi…mâncat. Rapid!! Am prins o bucată de la unul dintre ei rămasă pe farfurie. 🙄

2. Minutul de frumusețe

Cât cafeaua mamei e pe foc, iar Radu face un castel, Sofia a fost la coafat. La grădiniță nu te poți duce oricum.

3. Stop. Pauză. Desene.

Cât eu am băut cafeaua, am făcut patul şi am aerist în casă, copiii au avut voie la desene animate. Stați că nu chiar aşa orice desene, ci Peppa Pig în engleză. 30 de minute de engleză nu strică. Atât Sofia cât şi Radu adoră desenele acestea. Sunt împăcată că niciodată nu depăşesc porția şi fiind în engleză mi se pare deodată un timp câştigat. La unul  dintre episoade am stat şi eu şi îi puneam Sofiei întrebări să văd dacă pricepe ceva. Rezultatul e pozitiv. 👍

4. Doamna educatoare şi copiii ei hărnicuți

Nu este moment mai bun ca dimineața şi nici metodă mai bună ca jocul de a-i face pe copii să lucreze câte ceva din caietele adecvate vârstei lor. Cel puțin eu nu ştiu să fie!

Radu a primit o foaie albă şi culori, Sofia un caiet unde să exerseze semnele grafice, eu am avut tabla unde le arătam modelele. 15 minute la măsuță au trecut ca gândul. Radu, în timp ce Sofia îşi completa rândul dat de mine, mă trăgea ba să îi fac ceva pe foaie, ba să mă joc cu piesele de lego pe covor.

5. Conectare, recreere pe covor

Educatoare îmbină munca cu joaca. Trecerea e fină, uneori lucrurile se îmbină. Astfel că am pornit a face din piese de lego fiecare ce doreşte, dar lui Radu îi ceream să mă ajute cu piese de anumite culori pentru a le învăța, iar eu din ele am construit litere pentru Sofia. Am pus-o să le recunoască şi apoi să îmi zică câteva cuvinte care încep cu litera respectivă. Succes total! De unde ştiu? A vrut „doamna” să se ducă la baie, dar copiii nu au avut răbdare să revină. Au aşteptat-o la uşă! 🤪

6. Desenăm ce vrem noi

Copiii mei sunt încântați să deseneze ce vor ei. Radu face progrese (cu ambele mâini, în special stânga 😁) în a ține culorile, a trasa linii, a face cercuri. Sofia ar face numai prințese şi rochii. Deci 10 minute nu am treabă cu ei, dar tura asta am desenat şi eu. Totuşi vi le arăt doar pe ale lor (două planşe ea, una el), nu de alta, dar pe a mea o să credeți că am făcut-o cu piciorul stâng. 🥴

7. Joc amuzant…pentru unii

A circulat pe internet acum ceva vreme un joc simplu de pus în practică, azi l-am jucat şi noi. Practic aveți nevoie de o farfurie cu făină, jocul e „Hârtie, Foarfec, Piatră”. Cine pierde e băgat cu capul în făină. Vedeți în poze ce a ieşit! Radu lipseşte ştiu. El plângea! 🙈 Nu a înțeles de ce Sofia mă bagă cu capul în farfurie, apoi a preferat să ne lase să ne murdărim noi, nu a participat nici invitat!

Nu se face mizerie, doar puțin praf de făină pe haine şi uşoară cocă în păr dacă nu o asculți pe mama să nu dai cu apă! Merită! Sofia îl vrea jucat şi cu tati. 😂

8. Gustarea

„La grădiniță copiii au parte de gustare”, m-a anunțat Sofia! Da, era deja 11:30. Fuseseră două ore pline. Nu eram pregătită cu cine ştie ce, dar un fruct şi câțiva biscuiți au fost bineveniți.

9. Pregătiri pentru ziua de naştere a educatoarei

Ups, nu ştiam că e ziua mea de naştere. M-a anunțat Sofia că urmează să îmi cânte „La mulți ani!” şi am rugat-o să aştepte să mă spăl pe păr să fiu şi eu aranjată de ziua mea. Moment în care ei s-au jucat singuri, eu am pus şi mâncarea la încălzit. Imediat apoi am cântat şi copiii au venit la masă. Aveam ciorbă făcută de un vestit expert în ciorbe, venit din Franța. Bună rău, au mâncat tot. (Aceeaşi ciorbă ieri a rămas în farfurii, dacă nu era făcută de expert, aşa-i trebuie! 🤭)

10. Petrecere şi pooozee

Muzică, dans, cântec! Ca la orice petrecere. Copiii scot energia rămasă, tu te relaxezi şi ai timp să strângi masa în paşi de dans. Dar unde ați văzut voi petrecere fără poze? Evident unele haioase!

Toate acestea s-au întâmplat până în somnul de prânz. Până seara a mai fost destul, dar o poveste citită, joacă liberă fiecare cu ce vrea, mai o plastilină şi ziua a trecut!

Vedem ce mai inventăm mâine!

Sper să vă fie de ajutor ideile noastre în a petrece timpul liber dat de închiderea şcolilor. Cheia e să vreți să fiți cu ei. Nu îmi iese nici mie mereu, dar atunci îmi dau seama că mă frământă pe mine ceva de nu pot să mă conectez cu ei. Dacă conştientizez problema, mai am o şansă, iar strălucirea din ochii lor e cel mai mare dar. ❤

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *