Ce înseamnă să fii MAMĂ?

martie 6, 20231

Înainte de a fi mamă credeam că a da naștere unor copii te face automat mamă.  Înainte de a fi mamă credeam că să treci printr-o sarcină și o naștere te fac mamă automat. Apoi mă uitam la mamele cu copii adoptați sau la învățătoarele și educatoarele dedicate ce nu aveau copiii lor și vedeam și acolo mult din ceea ce mi-aș fi dorit să însemne să fii mamă.

Să fii mamă înseamnă să ai oportunitatea de a fi unul dintre cele mai importante modele de viață pentru copilul tău, să atingi cu iubirea ta un om mic care are nevoie de tine.

Să fii mamă înseamnă să oferi iubire necondiționată, să protejezi și să îngrijești un copil, să îl ajuți să se dezvolte într-un adult independent și responsabil.

Să fii mamă e chiar mai mult de atât!

 • oferi iubire, afecțiune și sprijin emoțional
 • Să îngrijești copilul, să îi asiguri hrana, îmbrăcămintea și adăpostul necesar
 • Să asiguri educația și dezvoltarea intelectuală a copilului
 • Să oferi înțelegere și sprijin copilului în dezvoltarea personală și socială
 • Să gestionezi conflictele și să înveți copilul cum să comunice într-un mod pozitiv și respectuos
 • Să îi înveți pe copii valorile și normele sociale și să îi ajuti să dezvolte abilități sociale și de viață independente.

Să fii mamă poate fi o experiență foarte împlinitoare, dar poate fi și o mare provocare, deoarece nu există o carte de instrucțiuni pentru creșterea copiilor. Ca mamă ți se cere să ai răbdare și să îți dedici timpul și energia pentru a construi o relație puternică și pozitivă cu copilul tău.

În final, să fii mamă înseamnă să îți asumi o responsabilitate uriașă pentru viața și dezvoltarea copilului tău și să fii un exemplu pozitiv pentru el.

Ah, ce greu sună! Ce multă responsabilitate e în cuvintele astea!

Să fii mamă pare că e despre a anula viața ta cu totul pentru a crește o altă viață. Dar oare nu e aici un lucru ce nu se potrivește? Oare nu e aici un paradox?

Cum să oferi, sa îngrijești, să asiguri, să gestionezi, să înveți pe cineva ceva ce tu nu faci cu tine constant? De unde le oferi toate acestea? Din ce resurse?

Se pare că mamele sunt acele ființe cu resurse nelimitate, doar de ele știută sursa, cu iubire din plin, cu răbdare și drag. Mamele dau copiilor lor ce uneori nu au primit nici ele niciodată, o fac cum și-ar fi dorit să o simtă.

Oare asta înseamnă a fi mamă?

Dacă e așa, atunci mi-ar plăcea să avem grijă mai mare de mamele din noi, mi-ar plăcea de copii să avem grijă având grijă și de mamele lor.

Poți începe de azi să ai grijă de mama din tine? Poți?

În luna Martie, Luna Mamelor și Femeilor, dedic o serie de 4 articole despre ce înseamnă să fii mamă, despre ce înseamnă să fii femeie, despre combinația dintre cele două roluri care uneori e foarte greu de gestionat și despre moștenirea pe care o lăsăm fiicelor noastre mame și femei în devenire. Dacă vrei să nu ratezi niciunul dintre ele, asigură-te că urmărești blogul.

Un comentariu

 • Georgiana

  martie 6, 2023 la 7:54 pm

  Multe dintre mame, nu ne permitem luxul de a ne relaxa pentru ca suntem plecate prin tari străine și nu avem bunici, mătuși, unchi, sau un sot care sa suplinească prezenta noastră ( unul dintre noi chiar trebuie sa muncească ). Atunci e greu sa ne dam voie sa avem grija de noi😊 și dacă se ivește un moment atunci ne ia panica și vinovăția…nu știm sa trăim altfel 😊

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *