Ce spuneți, încercăm?

septembrie 29, 20190

Aş vrea să mă folosesc puțin de faptul că sunteți aici o mână însemnată de oameni. Aş vrea să mă folosesc puțin de ochii care mă citesc. Aş vrea să mă folosesc puțin de vocea pe care o am şi să vă povestesc despre evenimentul la care am participat săptămâna aceasta, Redu-Reutilizează-Reciclează. Stați! Nu închideți aşa repede! Sau măcar înainte de a face-o lasați-mă să vă zic că şi eu ştiu extrem de puține despre reciclare, colectare selectivă. Nu ştiu pe cât ar trebui, pe cât ar fi de util, nu mai zic.

Evenimentul a fost unul de conştientizare şi informare. Responsabil de el a fost asociația Mai Mult Verde şi face parte dintr-un proiect mai mare #cuapelecurate finanțat de Lidl. Corina Lupu, fondatoarea organizației Grow up Galați, a fost inițiatoarea acestei întâlniri. Tot ea a scos armele la înaintare inclusiv pentru cei mici şi le-a citit o poveste despre importanța reciclării şi colectării pentru Planetă.

De prima dată ni s-a spus ca la eveniment să aducem foarfece şi un tricou uzat pentru a-l transforma într-o sacoşă de cumpărături. Nu credeam că inclusiv eu voi reuşi asta. De ce? Pentru că am două mâini stângi (şi alea rupte, cum îmi place mie să exagerez 😂) şi pentru că nu-s deloc pricepută la chestii migăloase. Dar era atât de simplu că până şi mie mi-a ieşit una!! Apoi Sofia a desenat-o cum a dorit şi simțit, iar eu am scos-o la piață, adică în lume, chiar în seara aceea.

Ce doresc eu să vă mai zic despre asta e că nu ar fi greu deloc să încercăm să ajutăm puțin Planeta să nu se mai sufoce cu plastic şi gunoaie. Începeți timizi, dar îndrăzniți ceva mai mult pe zi ce trece!

Eu scriu aici câteva idei simple de tot pe care oricine le poate pune în practică şi voi, fie alegeți cu ce începeți, fie îmi ziceți câte bifați deja:

1. Folosiți-vă de tomberoanele din oraşul vostru şi reciclați selectiv. Da, pet-uri la pet-uri, sticle la sticle, cartoane la cartoane. Simplu, nu?

2. Strângeți resturile de ulei menajer şi duceți-le în locuri special amenajate. Pentru Galați detalii găsiți aici. Doamne, ce sentiment fain avem de când facem asta!

3. Sacoşe de pânză pentru a mai renunța la plastic. Sunt şic, colorate, se spală uşor, le puteți personaliza!

4. Cumpărați apă la Pet-uri mari sau investiți într-un sistem de filtrare a apei aşa cum ar fi ideal!

5. Refuzați pungile acolo unde vă puteți lipsi de ele. Am început să o fac tot mai des şi, cum vorbesc mult, încep să explic pe scurt celui ce mi le oferă de ce le refuz. Unii se uită ciudat, dar în câțiva ani se vor obişnui cu un de-alde mine şi cu un de-alde tine care fac asta, nu?

Un lucru cu adevărat conştiincios de care mă țin este că mi-am luat de câteva luni o sacoşă de pânză pe care o iubesc extrem de tare de parcă ar fi vreun Gucci (dar şi când mi-oi face una cu sigla blogului să vezi ce țanțoşă voi fi!) şi partea cu uleiul pe care de vreun an şi ceva nu îl mai las la întâmplare. Puțin, extrem de puțin. Dar e un început şi mă educ în sensul ăsta şi încerc pe copiii mei să-i cresc conştienți de treaba asta.

Nu vreau să vă rețin mai mult! Dacă voi ştiți şi alte moduri în care am putea să ajutăm Planeta, le accept cu bucurie! Ce spuneți, încercăm?

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *