Cum fac părinții față întrebărilor deochiate?

mai 9, 20190

Consider că părinții noştri au făcut cât şi ce au putut cu instrumentele şi informațiile din vremurile acelea. Ei au făcut ce au crezut că e mai bun pentru noi şi ne-au dat după puteri: cea financiară pe o parte, cea spirituală / morală pe alta! Intenționat am pus financiar pe primul loc, pentru că unii părinți consideră că „a da” trebuie să fie despre ceva în bani/obiecte chiar şi în zilele noastre! Nu îi putem acuza! Însă fără a părea snoabă, asta e felia cel mai uşor de oferit unui copil. Chiar dacă unii, destui de mulți din păcate, fac eforturi mari să o mențină pe linia de plutire chiar şi pe aceasta. Însă felia morală, spirituală (fără a vedea aici doar religie) e foarte greu de întreținut, de oferit. (A se citi aici încredere în sine, curajul de a încerca, puterea de a te ridica având în mâini instrumentele potrivite, bucuria de a face ceva pentru tine, echilibrul interior etc. ). Pentru asta ajungi uneori tu părinte să simți că nu ai linişte, că nu te poți relaxa parcă deloc. Felia aia trebuie să fie mai întâi foarte clară la tine. Iar oricum copiii îți vor mai găsi sigur goluri pe care nu ai reuşit să le umpli tu pe cât ai dorit.

De ce am ajuns să scriu despre asta? Pentru că îmi doresc să am posibilitatea să îmi hrănesc copiii atât cât e necesar din fiecare felie utilă lor în viață. Îmi place să citesc, să aflu ce trebuie făcut pentru a le fi lor bine, să nu repet ce nu mi-a plăcut mie când eram mică, dar îmi văd clar şi limitele, fricile, golurile ce merg cu mine. Aşa am ajuns să văd că pentru multe lucruri am răspuns sau ştiu unde să îl caut, dar am un loc din care nu ies uşor. Îl voi putea evita cu ei la nesfârşit? Păi cred că nu!

Acest loc e când vine vorba despre cum se fac copiii (iar tu ca părinte ai ales să nu spui că au venit cu barza), de ce mami şi tati se pupă pe buze, iar frații nu, de ce nu intrăm peste tati în baie şi de ce băieții poartă în chiloți altceva decât fetele. Acestea sunt întrebările (primite deja) la care eu mă blochez, mă fâstâcesc, vreau să mă ascund sau să schimb subiectul. Ca să nu se întâmple asta mereu şi pentru că vreau să le dau un start bun în viață şi pe ramura aceasta, mă duc să mă „şcolesc”, să aflu cum şi ce şi cât să le zic să le fie suficient.

Pe 17 mai la ora 17:30, timp de 2 h la FasTracKids Galați are loc un Parentshub despre Sexualitatea la copii. Vezi detalii aici.

Eu voi fi acolo, sigur roşie ca racul că sunt cam pudică de fel. Dacă vii şi tu, trage-mă de mânecă să facem cunoştință. (Asta dacă nu ne ştim deja, la ce mică e lumea!)

În scris mă dau mare şi nu se vede roşeața din obraji, aşa că promit să revin cu impresii.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *