Începe şcoala. Cum ne ajutăm copiii să se desprindă mai uşor de noi?

iulie 4, 20240

Cum v-ati trezit in dimineata aceasta?

Probabil cei care aveti un ritual de trezire fara abateri in vacante, fara ore mai tarzii in general, v-ati trezit bine.

Insa cei ce erati obisnuiti sa va treziti la 8 si azi a fost nevoie de o trezire la 6:30 (+/-) ati avut ceva retineri, parca un disconfort in oase, capul greu, parca prea frig era in casa si prea multe de facut. Ati fi vrut sa nu fiti nevoiti sa va dati jos si totusi nu era chip sa mai stati.

In timpul acesta de dezmortire, de trecere de la somn la trezire, poate v-ati cautat un halat cald si ati facut rapid un ceai sau o cafea sa va indulciti dimineata pe cat posibil. Poate simteati cum va ajuta caldura aceea si pe piele si pe sub piele sa porniti la drum cu toate.

Dezmortirea aceasta se intampla si in cazul copiilor cand vine vorba de scoala sau gradinita. La ei nu tine doar o ora sau o zi, ci poate tine o saptamana sau chiar o luna.

Asa cum noi cautam halatul si ceaiul cald, asa si ei cauta bratele noastre si ochii nostri incurajatori. Cauta sa vada daca mama/tata din vacanta e la fel de „aici” cel putin emotional, daca mai are timp de gadilit si zambit sau e doar pusa pe modul automat cu imbracat, hranit si scos pe usa afara. Oare mama aceasta e tot mama din vacanta? Oare tata acesta e tot cel din vacanta?

Adesea ca parinti ne asteptam sa aibe copiii emotii doar cand sunt in primul an de gradinita, in grupa pregatitoare, in clasa a 5 a, a 9 a sau cand, din varii motive, schimba colectivul.
Insa nu luam in calcul emotiile acelea care sunt de fapt dezmortirea … din vacanta. Ca atunci cand parasim patul moale si cald mai devreme decat ne-ar fi dorit sufletul. Emotiile acelea care nu au legatura cu colegii, locul sau doamna, ci cu pierderea unui confort si a unei perioade dragi lor, cu mai putina presiune si griji.

Ce facem cu ei sa ii ajutam in dezmortire?

Copiii nostri au nevoie de halat-brate si ceai-privit cu incredere! Nu vorbele vor face diferenta acum, nu incurajarile extreme precum „nu ai de ce sa te temi” sau ” lasa ca vei sti”, ci statul incolacit pe post de halat in jurul trupusorului cald si privitul in ochi sa incalzeasca sufletul precum un ceai cald.

Va incurajez sa va imaginati asta in zilele ce urmeaza, cand vor incepe crizele „din nimic”, raspunsurile „obraznice”, plansetele „de alintati” sau grijile „de timizi si fricosi”.

Imaginati-va cat de bine va face voua un halat si un ceai cald. ❤️

Spor la dezmortire! ☕️👨‍👩‍👧

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *