Vi l-am tot arătat adesea pe Radu meu de 1 an și 3 luni care răsfoiește cărți. Relația lui cu ele a început de foarte devreme. Având o soră mai mare, iubitoare de povești și cărți, Radu a luat contact cu poveștile citite de când se știe, inclusiv din burtică lua parte la ritualul cititului înainte de somn. Astfel a ajuns destul de rapid să le răsfoiască, să ceară anumite cărți din bibliotecă. Cum le cere? Păi se postează în fața raftului cu mâna sus și zice „ca, ca”, asta însemnând carte (carne, cald, cafea, în funcție de context și raft). Şi unul dintre noi începe să îl întrebe în timp ce le scoate și i le arată: asta cu toamna? asta cu mașina? etc. Dacă auzim „no” înseamnă că nu am nimerit. După trei încercări îl ridicăm în brațe să ne arate direct. Are și o cutie plină cu cărți adecvate vârstei lui, de unde se poate servi singur fără probleme, dar le preferă pe cele a căror loc e puțin mai sus.
Când cartea cerută ajunge la el, dragul meu băiat, fie ne trage de mână să îi povestim, să îi numim fiecare lucru desenat acolo, fie se retrage singur într-un colț și îl găsim studiind pozele. E foarte drăgălaș (și acesta e momentul pe care doresc mereu să îl surprind în fotografii de vă umplu Facebook-ul cu postări 🙈). Dacă tot e așa pasionat de cărți, avem grijă mereu să îl alimentăm cu ele, să le luăm cu noi la drum în mașină, să luăm una când ieșim în oraș și urmează să mergem undeva unde ar trebui să aibă ceva răbdare. Evident în acele locuri niciodată nu e interesat de ele, cine ar fi? Acolo vrea să socializeze, să exploreze tot spațiul, în mașină se plictisește mai repede de ele decât în casă, dar mergem pe principiul că răbdarea se cultivă și încercăm, insistăm. (Cartea e o alternativă bună la telefon/tabletă, credeți-mă pe cuvânt! Doar că imaginile trebuiesc însoțite de sonor și acela e momentul când trebuie să faceți voi ca porcul, oaia, tractorul. Nu fiți timizi!)
M-am gândit să vă prezint cărțile pe care le cere cel mai des în perioada aceasta. Astfel, avem seria Anotimpuri, de unde preferata lui e Vara. Pentru cei ce nu știu, seria Anotimpuri e o colecție de 4 cărți, doar cu imagini. Imaginile zic o poveste, povestea poate fi urmărită cum evoluează cu fiecare pagină. Am luat această colecție când Sofia avea 3 ani și a prins foarte bine, inclusiv ea le îndrăgește încă, dar ea inventează povești pe baza a ceea ce vede. Radu, în schimb, poate vedea animalele, oamenii în diferite ipostaze, copacii, clădirile. Într-o seară am urmărit amândoi traseul unui motociclist pe fiecare pagină și era foarte încântat să îl regăsească în alt loc de fiecare dată. Nu sunt chiar ieftine, dar pe termen lung sunt o investiție bună, zic eu.
O altă carte pe care o cere des este cea cu Primele 100 de cuvinte. O carte cartonată, special creată pentru bebeluși. Imaginile sunt reale, nu cartoon, ceea ce îl determină să recunoască ușor obiecte din casă. Pagina lui preferată acum este cea în care vede un copil plângând, mi-l arată, îl imită, eu îi explic că e trist copilul, apoi mi-l arată pe cel vesel și râde ca el. Apoi trece la pagina cu mijloace de transport și trebuie să îi numesc tir și basculantă obligatoriu corect (nu am voie să le încurc/inversez) așa cum i le-am prezentat de 100 de ori înainte, pentru că altfel nu pleacă cu degetul de pe imagine. (Credeți-mă, nu inventez! Copii înregistrează foarte ușor ceea ce le zicem și ne taxează dacă schimbăm placa.)
5 Povești cu umor și …sonor este o carte primită recent de la finuțul nostru care a depășit etapa cărților de genul acesteia. Succesul acestei cărți este dat de faptul că are sunete și poate auzi diverse animale, dar și zgomote din natură. (Am scăpat de făcut ca porcul!!!) Unele butoane nu mai merg bine, semn că a fost îndrăgită și de primul posesor al ei, dar asta nu ne încurcă. Sofia a avut și ea astfel de cărți, unele încă le avem, şi de asemenea au prins foarte bine la timpul lor.
Am lăsat la urmă una dintre cele mai vechi plăceri ale lui Radu în materie de cărți, primită în dar de la nănuții lui. Busy Car Book e o carte marca Usborne, are o mașină atașată și fiecare pagină aduce un nou traseu pe care merge acea mașină. Radu, la început, nu avea răbdare să lase mașina să își termine traseul, dar acum e foarte încântat și reușește chiar și singur să o facă să meargă. E un cadou genial pentru copiii de peste 1 an. Din această colecție sunt și cu traseu pentru tren și autobuz din câte știu. Cărțile Usborne sunt cam toate minunate, bine gândite. Se găsesc la reprezentanți.
https://youtu.be/Pev5mHU2l5I
Sper ca povestea mea despre cărțile preferate ale lui Radu să vă fi dat idei bune de cadou pentru cei mici, că, uitați, deja e noiembrie, bate Crăciunul la ușă iar!