Îmi plac ieşirile, vacanțele, drumurile care aduc o gură de aer proaspăt alături de cei dragi. De multă vreme îmi doresc să vă scriu despre cum ne planificăm noi aceste ieşiri şi iată că prilejul a venit acum prin competiția la care particip. De la început vă zic că lucrul care ne caracterizează e cazare pensiuni – Search! V-ați prins, da? Nimic scump, nimic fițos, nimic extravagant, dar totul ales cu grijă şi planificat în detaliu. Voi insera „pe traseu” câteva sfaturi utile care sper să vă ajute (urmăriți 🚩pentru asta).
Azi am ales să vă povestesc despre penultima vacanță în trei, înainte să apară cel de-al patrulea membru în familia noastră. De ce tocmai aceasta? Pentru că e vorba despre un circuit frumos în țară, despre cazări la prețuri decente, locuri minunate de vizitat, toate cu un copil de 3 ani (atât avea atunci Sofia, fetița mea) care a fost în extaz. Ideea acestei vacanțe a plecat din dorința de a merge la Cazanele Dunării, apoi parcă nu ne-am putut abține să nu includem şi Transalpina în circuit şi aşa am ajuns să ne extindem concediul la 6 zile pline şi frumoase în deplasare.
Pentru cei care nu ştiu încă, noi locuim în Galați. De aici o să vă plimbați alături de noi cam aşa: Galați – Bucureşti – Orşova (Eşelnița, mai precis) – Hunedoara – Hațeg – Deva – Sebeş – Novaci (pe Transalpina). Cum vi se pare? Curioşi de distanțe, cazări, obiective? Să pornim la drum!
Galați – Bucureşti – Orşova (Eşelnița)
Distanță: Bucureşti – Eşelnița = 380 km
Timp alocat pentru prima destinație: 3 nopți
Obiective atinse: plimbare la Cazanele Dunării, cascada Bigăr, Lacul Ochiul Beiului, Cascada La Văioaga
Cazare Bucureşti – search? Nuu. Deci nu punem la socoteală asta nici ca bani, nici ca timp. Din fericire avem unde sta în capitală. Deci nu este cazul să ne stresăm foarte tare. Am ales să dormim o noapte în Bucureşti din trei motive: 1. pentru a fi uşor copilului să reziste la drum; 2. pentru a ajunge destul de devreme la Orşova să ne bucurăm cât mai mult de cazare şi destinație; 3. pentru că de aici ne-am luat şi tovarăşii de drum. Ce ar fi vacanța fără nişte persoane dragi cu care să împarți totul?
🚩Când alegem să plecăm în vacanțe evităm pe cât posibil zilele de vineri pe direcția spre munte sau mare şi zilele de duminică spre direcția casă! Sfatul acesta e bine de reținut, mai ales dacă aveți copiii cu voi!
Imaginați-vă luna august, 39 de grade la ora 12 când am ajuns în Eşelnița. Lucrul care ne „încălzea” (de parcă mai dorea cineva căldură) era faptul că aveam o cazare cu piscină şi grădină generoasă cu locuri umbrite pentru relaxare. Toate acestea le-am găsit la Pensiunea Ogradena unde am stat 3 nopți. De aici am alocat o zi pentru odihnă la piscină, o zi pentru plimbare pe Dunăre şi împrejurimi şi o zi plină pentru celelalte destinații aflate la distanțe destul de mari de Eşelnița şi care fac parte dintre cele mai frumoase obiective din Apuseni.
🚩Luați în calcul diferența de temperatură din munți. Spre Ochiul Beiului am avut parte de minus câteva grade bune, plus, bonus, ploaie! Ajută nişte pelerine. (Noi am avut doar două!)
Orşova – Hunedoara – Hațeg
Distanță: Orşova-Hațeg – 166 km
Timp alocat pentru a doua cazare: o noapte
Obiective atinse: Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop, Rezervația de zimbri
Pentru a putea ajunge la Castelul Corvinilor, ne-am văzut nevoiți să căutăm încă o cazare. Am ales ca aceasta să fie în Hațeg deoarece era foarte aproape atât de castel (aproximativ 25 km), cât și de Mănăstirea Prislop pe care nu mi-am dorit să o ratăm, iar bonus a fost Rezervația de zimbri care ne-a ieșit în cale și nu i-am putut rezista. Nu ne-a părut deloc rău!
🚩Acordați-vă timp de vizitat, de făcut poze în voie, de stat la cozi la intrare. De preferat nu includeți prea multe obiective într-o zi, încercați să mergeți pe ideea de puțin și bun. Nu recomand luatul mesei în Hațeg. Am avut o surpriză să constatăm că nu aveam prea multe opțiuni nici în alesul localurilor, nici variante de mâncăruri, nu mai zic de timpul de așteptare până să vină o ciorbă. (Inclusiv Sofia a fost să întrebe ospătarul când o să i se aducă ei ciorbița, și asta fără a fi pusă de nimeni!) Poate a fost totuși doar o întâmplare.
Hațeg – Deva – Sebeş – Novaci
Distanță: Hațeg – Deva – Sebeş – Novaci – aprox. 200 km
Timp alocat pentru a treia cazare: 2 nopți
Obiective atinse: Cetatea Deva, Transalpina, Peștera Muierilor, Peștera Polovragi
Drumul nostru continuă spre Deva unde am făcut popas la Cetate, iar apoi am luat-o încet spre Sebeș pentru a coborî pe Transalpina. Nu veți regreta! Pregătiți-vă aparatele foto și copiii care sper să nu aibă rău de mașină! Drumul e unul deosebit! Merită să îl faceți.
La Novaci am avut parte de o pensiune mare și frumoasă, cu piscină, o curte generoasă și child friendly, Pensiunea Valea Măgurii. Raport calitate – preț, excelent! Atunci când alegem locurile de cazare, avem grijă să fie și acces la bucătărie. Singurul minus găsit la această cazare ar fi că, fiind o pensiune mare, accesul la bucătărie se împarte între multe persoane, asta incluzând și accesul la grătar. În rest, numai de bine! Locația a fost foarte aproape de cele două peșteri pe care NU trebuie să le ocoliți! Fiecare dintre ele cu un farmec aparte și o poveste ce merită auzită.
🚩Citiți recenziile când căutați o cazare, dar treceți-le prin filtrul personal! Chiar e important pentru voi ca ușa de la baie să fie mov sau ca bucătăria să fie dotată cu ultimul model de aparat de cafea? (Ați prins ideea, da?)
Noi căutăm locațiile după ce stabilim traseul şi obiectivele. E uşor să faci asta în ziua de azi pentru că locurile de cazare sunt în plină ascensiune, iar, din fericire, sunt oameni care se gândesc să le adune la un loc, pe un singur site, care să îndeplinească cât mai multe din cerințele noastre, ale călătorilor.
Cu părere de rău, vă anunț că vacanța noastră s-a încheiat. Ne-am întors mai obosiți poate decât am plecat, dar asta pentru că sunt atât de multe de văzut în țara noastră, iar concediul trebuie împărțit eficient pentru a rămâne câteva zile şi în caz că răceşte ăla micu’! De atunci au mai urmat câteva drumeții, mai scurte, în noua formulă, dar la fel de frumoase. Nu ştiu voi cum sunteți, dar eu aş planifica de pe acum vacanța din anul ce vine! În speranța că v-am ajutat şi eu un pic, numai bine!