Viața de noapte a unei … mame de 3

februarie 23, 20212

Şi … cum v-ați petrecut noaptea? Ați dormit bine?

Nopțile unei mame cu mai mulți copii pot fi de orice fel, dar numai previzibile nu. Lăsând la o parte că multă lume se aşteaptă să nu dormi, în unele nopți nu este despre nedormit. Este despre:

Intrat în cameră mai devreme (decât ai dori) să îl adormi pe cel mai mic dintre copii, asta după ce te asiguri că cel mare este băgat în pat şi gata de somn că a doua zi are şcoală.

Stat până când simți că mezinul a intrat în somnul acela de respiră greu. Ieșit tiptil să vezi ce face copilul care a rămas cu tati. Nu mai pomenesc aici despre alte pregătiri înainte de a-l băga în pat.

Intrat în cameră a doua oară (asta dacă ai avut noroc și între timp nu s-a trezit cel mic și ai mai fost o dată să îl liniștești!). Începe liniștitul copilului mijlociu care mereu mai are ceva de povestit, de zis și nu cunoaște vocea aceea cu un ton sau două mai jos. El știe doar a vorbi tare!

Este despre a sta cu teama că acuș acuș se trezește cel mic și începe fiasco, dar inclusiv cu teama asta ești călită și când vezi că vrea să te agațe mai tare, o întrebi tu pe ea: „Așa și? Dacă se trezește ce? Mă duc undeva mâine? Nu.” Apoi respiri puțin mai ușurată.

Și da, ghinion, începe să se foiască și cel mic fix când cel mijlociu dădea semne că se liniștește (aproape în fiecare seară se întâmplă și asta, deci nu ești surprinsă deloc!).

Scoți arma secretă 1 – sânul. Își ia porția, dar după aceea continuă să se foiască.

Scoți arma secretă 2 – suzeta. O ține o vreme, dar nu se lasă păcălit prea mult.

Scoți arma secretă 3 – sunet de aspirator pe youtube (sunete albe). Și da, îl vezi cum începe să se relaxeze, dar tu ești supărată deja pentru că ai fi dorit să citești ceva, să scrii ceva, să sporovăiești cu o prietenă în acest timp „liber”.

Cu puțin noroc, la 12 noaptea ești doar tu, baricadată între doi copii, cu gândul la al treilea care nu ai idee dacă a adormit, dacă este învelit. Însă zici că vei verifica mai târziu, acum o să faci ce doreai cu al tău telefon. Așa ca o egoistă ce ești!  Clar nu mai ai nicio prietenă dornică de vorbă, poate ai putea citi ceva, dar răbdarea s-a dus și ea. De scris? Cine mai are idei și energie? Și zbang, se închide telefonul. Baterie terminată.

E un semn să te culci. Te foiești pe stânga cu mare grijă, de muți puțin pe dreapta, că nu poți pica chiar ca o piatră în apă în acel somn profund, nu? Măcar atât ai învățat și tu de la copiii pe care îi adormi în fiecare seară!! Și exact când cineva îți aduce somnul, începe măcar unul dacă nu amândoi copiii să se miște.

Unul vrea pipi, altul să bea niște lapte.

Dacă tot ești trează, tragi o fugă și la copilul mare să îl învelești.

Dacă tot ești trează, te duci și la baie.

Dacă tot ești trează, te uiți și la ceas. Observi că mai e mult din noapte, deci vei avea timp să recuperezi.

Uneori chiar poți recupera, alteori nu.

Dimineața…

Eh, dar despre dimineața unei mame de 3 vă zic cu altă ocazie.

V-ați regăsit? Am omis ceva?

2 comentarii

 • Roxana

  februarie 25, 2021 la 7:29 pm

  David a fost un copil care dormea noaptea, pentru majoritatea celor din jur, inclusiv pentru mine, o minune! Nu voia nici suzeta, voia doar sanul moale si bratele mele. De patut nu a vrut nicicand sa auda. Nu stiu cum m-as fi descurcat cu trei, insa pe tine te apreciez nespus!

  Răspuns

  • Mamă de 2

   februarie 28, 2021 la 10:11 am

   Multumesc, Roxana!! Toate suntem de apreciat, toate ducem pe umeri grijile de mama, dar si bucuriile care ne tin tari, prezente in viata copiilor nostri. Te imbratisez! 🙂

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *