A fost o zi aparte ieri. Am mobilizat ajutoarele pentru cazuri de acestea speciale și am ajuns la workshopul, dar și la conferința Otiliei Mantelers. Am vrut să mă duc în calitatea mea de mamă acolo, dar pe alocuri, s-au intersectat rolurile și mi-am dat seama că nu e deloc rău nici asta.
Înainte să vă las notițele mele vreau să ştiți două lucruri. Primul e legat de atmosfera care se creează la aceste evenimente pe care eu nu reuşesc să o surprind în cuvinte scrise niciodată şi care este percepută diferit de fiecare dintre cei de acolo. Asta fiind foarte bine, de altfel!
Iar al doilea lucru e legat de propriile mele conştientizări în urma zilei de ieri. Când asculți mai mulți oameni, mai mulți părinți vorbind, îți dai seama de multe lucruri. Unele îți plac, altele te ating diferit, iar pe unele începi să le înțelegi dincolo de cuvinte, din reacții mai mult.
Vă las notițele mele şi apoi vă spun şi cel mai mare câştig (valoros, dar debusolant) am avut eu ieri.
Notițele mele
1. Nu vă propuneți fericirea copiilor voştri!
2. Propuneți-vă să creşteți relația voastră cu copiii voştri.
3. Nu este posibilă o iubire necondiționată 100% din timp.
4. Putem să ne propunem ca părinți să avem momente speciale când le oferim timp fără condiționări, cu prezență fizică şi emoțională, cu entuziasm, cu deschidere.
5. Limitele sunt importante, dar şi cadrele în care să le permitem exprimarea emoțiilor sunt la fel de importante.
6. Numiți elefantul roz din cameră! Adică acea problemă, provocare pe care o are copilul sau familia voastră şi pe care o ocoliți cu voie sau fără voie. Oricum ar fi, subconştient copiii ştiu deja despre ce e vorba.
7. Fiți autentici cu copilul vostru, iar asta va fi cel mai mare dar pe care vi-l puteți face vouă şi relației cu el.
8. Apelați la specialişti când vă simțiți copleşiți, când nu vedeți luminița, când nu ştiți de ce ajungeți iar şi iar să retrăiți aceleaşi emoții, întâmplări. Chiar găsiți ajutor acolo.
9. Aveți aşteptări realiste de la copiii voştri şi de la voi luând în considerare toate aspectele actuale ale momentului (ai sau nu ajutoare, dormi sau nu, cum te simți psihic, emoțional, ce mecanisme de supraviețuire ai dezvoltat etc).
Otilia ne-a dat tot ce a avut mai bun ieri, a dat bucăți din suflet, a dat exemple din viața ei de mamă și profesionist, a pus pe tapet lucruri cu asumare. Exact cum ştiam că face încă de pe vremea când eram mamă de 2. Totul, totul cu scopul de a ne ajuta pe noi părinții din sală să fim mai puțin critici şi să reuşim să ne construim o imagine de ansamblu pe termen lung în ceea ce priveşte relația cu copilul nostru. De asta îmi place aşa tare de ea.
Conștientizarea mea
Conştientizarea mea profundă de ieri a fost legată de faptul că am uitat în ultima vreme de ce am deschis blogul acesta. Am uitat că scopul lui a fost să vă vorbesc cel mai mult din inimă, din experiența mea cu copiii, iar eu, în ultima vreme am vorbit mai mult din cărți, cum se zice. E dureros să constat că sunt oameni care cred că le fac pe toate bine, că am copii perfecți sau că relațiile mele cu cei apropiați sunt ca din filme. Prin urmare vreau să vă spun că indiferent ce fac şi câte fac, la fel ca voi toți, am zile când țip la ei şi apoi regret, când îi cert, sau îi acuz că fac gălăgie, când îmi e greu, când plâng, când mă închid în baie de teamă să nu îi buşesc, când mă bucur că au ieşit din casă şi îmi ascult şi eu gândurile. Ca orice părinte îmi iubesc copiii, le vreau binele, dar nu îmi iese mereu aşa de bine pe cât îmi propun.
Am zis mai sus că a fost debusolant deoarece mi-ar plăcea să ştiu mai bine cum să împac experiențele cu informațiile, teoria cu practica, dorința mea de a ajuta cât mai multe familii să aibă relații armonioase în timp ce lucrez fix eu la familia mea să aduc şi să păstrez armonia şi să ne creştem relațiile din ea. Dar cu pași mici, cu această conștientizare în minte, am nădejde că voi reuși deoarece totul în viață este un proces. Nimic nu se întâmplă peste noapte.
Concluzii
În încheiere, vă divulg că în Galați vor mai fi astfel de evenimente, cel puțin aşa promite personalul Fastrackids. Iar eu, Martha – Mamă de 3 copii înainte de orice, abia le aștept.
Vă mulțumesc că sunteți aici şi mi-aş dori să vă simt mai prezenți în comentarii. Cu orice simțiți să îmi lăsați. Asta îmi dă putere și încredere.
În rolul meu de Coach şi Consilier parental vă aştept să vă programați prin mesaj privat sau mail (martha.cinipa@mamade3.ro) pentru ședințe de consiliere să vă ghidez să depăşiți provocările pe care le aveți cu copiii voştri şi nu numai. Mereu mă străduiesc să dau tot ce am mai bun, asta știu sigur despre mine!
Pe curând!