Cred că atunci când ești părinte, frica se ține mult mai greu în limite normale. Și da, e valid! Cum să nu fie? Azi trupușorul mic și cald al copilului tău stă lipit de tine, tu ai privilegiul să îl pupi, să îl vezi curat, să îl știi liniștit, să îl mângâi în timp ce îți bei cafeaua caldă și pe masă stau clătitele cu ciocolată și îl așteaptă să se trezească. Dar ceva ce nu ține de tine amenință ca toate astea să dispară pe nepusă masă. Poate nu vor dispărea niciodată, dar mintea pricepe amenințarea aceasta ca pe ceva real. Ea nu știe singură să își zică că nu e cazul să o ia la galop! Și … o ia la galop! Și face scenarii, adună gânduri, frământări.
Azi însă nu mă voi ocupa de tine, dragă părinte, mă voi ocupa de o nevoie a ta: aceea de a ști ce să îi zici copilului tău și cum să procedezi cu el.
Primul lucru pe care ar fi înțelept să îl facem ca și părinți este să nu îi lăsăm pe copii să se uite la știri. Tonul alarmist, imaginile, panica indusă, o să vă dea și mai mult de lucru în încercarea de a-l face să fie atent la ce îi ziceți apoi, în încercarea de a-l liniști.
Dacă totuși a prins ceva de la televizor, colegi, radio etc, orice vârstă ar avea copilul, nu îl mințiți că este un film, că nu e real dacă vă întreabă ceva.
Spuneți-i în cuvinte puține ceea ce are el nevoie să știe, nu ceea ce aveți voi nevoie să spuneți! Posibil ca emoțiile noastre să dorească a fi consumate prin cuvinte multe, să relateze povestea pe care ne-am creat-o fiecare în mintea lui și acolo să fie prea mult pentru un copil.
Nu le anulați emoțiile de furie, frică, neputință, milă atât de normale în această perioadă. Dar nici nu le alimentați! Lăsați-i pe ei să le consume fiindu-le alături empatic, înțelegător și liniștitor.
Aveți în vedere păstrarea rutinelor normale, firești cu care copilul este obișnuit. Acest lucru îl va ajuta să fie în control, să nu devină agitat fără rost!
Veți găsi pe blog câteva sugestii despre cum să consumați și îmbrățișați inclusiv voi ca adulți aceste emoții.
Pentru cei interesați de aprofundare, suport, ghidare, explicare, plan de găsire a unor soluții proprii pentru o mai bună funcționare, vă stau la dispoziție în ședințele individuale și de grup în calitatea mea de Coach pentru părinți și Consilier parental în formare. Trebuie doar să îmi scrieți!
Păstrați-vă mintea limpede, iar restul va fi mai ușor!