– Mami, te joci cu mine?

februarie 20, 20220

– Mami, te joci cu mine?

Ai și tu zile când pică cerul pe tine când auzi această întrebare?

Știu cât poate fi de presant să auzi întrebarea aceasta mai ales când știi că ai de pus rufe la spălat, de călcat o grămadă de haine pentru a doua zi la școală și serviciu, când nu ai niciun fir de mâncare sau pur și simplu îți doreai o baie sau să stai pur și simplu. Însă copiii nu știu asta. Evident că le poți explica și e indicat să o faci ca ei să știe încă de mici că timpul tău se împarte între mai multe responsabilități.

Dar aici nu vreau să tratez situația de mai sus. Vreau să vorbesc despre de ce vrea copilul tău să se joace cu tine.

Jocul copiilor e ca o terapie. În joc copilul își pune toate armele cu care este înzestrat, de la imaginație, concentrare, atenție, până la dorință de a învăța lucruri noi. Prin joc copilul descoperă lucruri despre lume și se lasă descoperit încât și tu să afli lucruri despre el.

Jocul are puterea de a privilegia discuții între tine și copilul tău, de a-ți transmite unde mai are de exersat și de învățat, de a vă ajuta să vă consolidați relația.

În lumea copiilor, jocul e cea mai importantă armă de dezvoltare emoțională, cognitivă, comportamentală.

Un părinte care se joacă cu copilul său e un părinte care are un avantaj în relația aceasta.

Un copil care se joacă cu părinții săi e un copil fericit.

Nu e ușor să lași rufele, curățenia, baia pentru joacă. Însă uneori dacă le lași pentru câteva minute de joacă fără distrageri, ești mai câștigat decât dacă ai fi avut o menajeră să le facă pe toate și o bonă care să te înlocuiască în toate.

Iată câteva motive pentru care copiii vor să se joace cu tine:

1. Copiii vor să se joace cu părinții lor pentru a se simți în siguranță. 

Câteodată se simte în aer o tensiune. Fie ești nervos de la serviciu, fie ești îngrijorat de ceva anume, iar copilul tocmai atunci vrea joacă cu tine. Știi ce zic? E modul lui de a-ți zice că simte tensiunea, dar că vrea să se simtă în siguranță, să simtă că e totul bine. În astfel de situații recomand să te joci cu el încercând să îl lași să aleagă și să conducă jocul. S-ar putea să știe exact ce vrea și să te ajute asta inclusiv pe tine pentru a te descărca.

2. Copiii vor să se joace cu părinții lor pentru a se conecta.

Seara toată familia se strânge acasă. Fiecare dornic să facă ceva pentru el, dar copilul vrea joacă și insistă cu asta. E felul lui de a face ceva pentru el care să îl relaxeze, să îl pună în contact cu ceilalți membri, să știe că aparține unei familii, că sunteți parte din aceeași echipă. Orice joc e bun. Poate ar ajuta să îl anunți din start cât timp ai la dispoziție pentru asta și în acel timp să fii acolo 1oo%.

3. Copiii vor să se joace cu părinții lor pentru a-și hrăni nevoia de atenție.

Știi senzația aceea când ai impresia că ai dori să te asculte cineva cu adevărat, să ai cui să zici ce gândești și să ai câteva minute în care ești centrul atenției? Simt și copiii această nevoie. Iar atunci cer joacă. Probabil vor alege să fie ei eroii, prințesele, zânele, doctorii, vindecătorii, super eroii. Lasă-i să se desfășoare sub masca aceasta, iar tu i-ați un rol de ”prostuț”, de ”neîndemânatic” pentru a-l ajuta pe copil să-și hrănească rapid nevoia de atenție. Vă veți distra.

4. Copiii vor să se joace cu părinții lor pentru a-și explica lucruri întâmplate peste zi.

Tu ce faci când ai nevoie să îți explici ceva ce nu e prea clar cum s-a întâmplat, dar care te-a afectat? Eu folosesc tehnica povestitului cuiva care ar putea să asculte. Copiii nu au această capacitate și atunci se folosesc de joc. În general jocul de-a mama și tata, de-a școala, de-a doctorul, de-a polițistul sau orice altă denumire exactă poate anunța o nevoie a copilului de a-și explica lucruri pe care nu le-a înțeles peste zi. Nu rata șansa de a-i spune varianta ta în joc, de a face lumină în căpușorul lui într-o manieră în care o poate primi ușor.

Copiii comunică cu noi prin intermediul jocului. Ia vezi ce îi poți comunica tu lui prin intermediul jocului cât încă te mai caută să vă jucați împreună!

Ce alte lucruri a scos jocul la iveală în familiile voastre?

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *