Frica este o emoție bine înrădăcinată în ființa noastră și care are un rol esențial în supraviețuire.
Frica este bună într-o doză normală. Problema intervine când frica ne paralizează cu totul, când nu ne lasă să dormim, să gândim, să acționăm cu soluții sau când avem reacții exagerate pe care nu le putem controla.
Emoția de frică are o bază genetică (moștenită), dar și o bază construită, adică modelată de mediu. Teama este umană, dar intensitatea și frecvența ei este ceva ce ne supără și ne dă viața peste cap.
Când simțim frică, anxietate, de fapt nu trăim în prezent cu gândurile, ci trăim mult în … viitor. Ne facem tot felul de scenarii despre ce s-ar putea întâmpla la un moment dat dacă …
De ce să ne împrietenim cu frica?
De ce ai vrea să te împrietenești cu frica? Simplu.
Pentru că atunci când încerci să îndepărtezi ceva din viața ta, în primul rând trebuie să cunoști cu cine ai de a face. Pentru a cunoaște pe cineva sau ceva trebuie să îl accepți în a face parte din tine, din viața ta și abia apoi, după ce nu mai sunteți în ”luptă de putere”, de ”care pe care” veți reuși să priviți totul cu alți ochi. A accepta nu e acelasi lucru cu a fi de acord!
Sugestia mea este: Acceptă că simți ce simți, fără să fii de acord cu acele senzații pe care ți le oferă teama.
Cum ne putem împrieteni cu frica?
Ce ai cu tine încă de când te-ai născut? Ce a fost cu tine permanent în anii aceștia și de care nu ești niciodată conștient că este acolo, dar dacă cineva ți-ar lua-o, ți-ai putea pierde viața?
Respirația. O avem cu noi de la naștere. E prima care este controlată de când ieșim din uter. Zilnic respirăm fără a fi conștienți de importanța acestui act, dar dacă din vreo greșeală sau întâmplare ni s-ar lua asta atunci am fi pierduți.
Respirația e prima care se intensifică când trăim emoții intense indiferent din ce sferă sunt ele. Dacă te bucuri tare, respirația se accelerează sau se oprește pentru câteva secunde de tot, la fel este și când simți frică sau furie. Deci unde ar trebui să acționăm ca să ne echilibrăm emoțiile? Da, la nivelul respirației.
Sunt multe tehnici simple de a respira. Eu vă propun doar pe aceea de a respira conștient, profund ori de câte ori simțiți că vă invadează gândurile negative care au la bază niște emoții ce poate nu au fost conștientizate la timp.
Cum ziceam mai sus frica nu are de-a face cu prezentul, ci cu viitorul. Astfel că pentru a face progrese în a te împrieteni cu frica, trebuie să faci exerciții care să te țină ancorat în prezent.
Voi reveni curând cu tehnicile pe care le folosesc eu pentru a mă abate de la gândurile negative sau care nu îmi fac bine. De asemenea ele sunt foarte potrivite și pentru copii.
Țineți-vă mintea limpede și apelați cu încredere la oameni care vă pot ajuta să vă echilibrați atunci când simțiți că nu o puteți face singuri!
Totul pentru îmbunătățirea vieții voastre și a familiei voastre, nu-i așa?