MAMĂ și FEMEIE în același timp – cum faci să nu uiți?

martie 23, 20230

E mai ușor cu orice ai de făcut pe rând, pas cu pas. Cu orice.  Însă cu rolurile de mamă și femeie pe care le avem nu e așa de simplu. Pare că nu merg mână în mână câteodată. Poate te-ai întrebat și tu cum faci ca să împlinești rolul de mamă și să îl hrănești și pe cel de femeie. Mi-am propun în acest articol să îți dau o direcție ce îți va fi de ajutor.

În primul rând să vedem în care scenariu te regăsești mai des.

Dacă apare vina că nu le dai copiilor atenție, ai senzația că lumea se va prăbuși fără tine lângă ei permanent sau că altcineva nu se va descurca la fel de bine ca tine cu ei, înseamnă că ești în rolul de mamă. Ce vrea femeia din tine nu prea mai știi. Dar dacă o întrebi s-ar putea să descoperi că vrea ceva ce tu consideri că nu ar face o ”mamă bună”: să ieși în oraș cu o prietenă, să îți cumperi o rochie pentru tine înainte de a lua jucării pentru copil, să îți oferi o vacanță cu soțul tău sau să participi la un curs doar pentru sufletul tău. Și  dacă totuși le faci să apară iar vina că le-ai făcut sau că măcar ai îndrăznit să le gândești.

Dacă ai simțit măcar o dată una din astea, atunci rândurile următoare ți le dedic ție.

Să fii mamă și femeie este o provocare, dar și o experiență foarte împlinitoare. Când îți asumi aceste două roluri distincte și reușești să le îmbini în mod echilibrat e o mare bucurie. Să le luam puțin pe rând.

Să fii mamă înseamnă să ai grijă de copilul tău, să îl crești, să îl îngrijești și să îl iubești necondiționat.  Este un rol important și nobil care necesită multe calități și abilități. Pe unele dintre ele le avem, altele se nasc odată cu rolul de mamă, dar pe unele trebuie să le dezvoltăm noi conștient.

Pe de altă parte, să fii femeie înseamnă să îți asumi propria identitate și să îți îndeplinești propriile dorințe și obiective în viață. Aceasta poate include dezvoltarea carierei, îngrijirea de sine și menținerea relațiilor sociale, adică să asculți și de nevoile tale. Este important să îți dedici timp și energie și pentru tine însăți, dar….adesea alegi să nu o faci. Cum alegi? Nefăcând, neacționând, necerând, nespunând, neexprimând.

Te înțeleg că poate fi greu să găsești un echilibru între cele două. Și mie mi-a fost și recunosc că am zile în care depun încă o muncă asiduă  să mă lupt cu un rol sau cu celălat care vrea să depășească limita echilibrului.  Primele de care uităm suntem de noi însele și ni se pare și firesc să fie așa, nu? De aceea îți propun să faci acest exercițiu împreună cu mine:

Gândește-te la tine mică și la mama ta. Unde o vedeai pe mama ta cel mai des? Bucătărie poate? Sau baia în care spăla rufele la mână sau frecând un covor și așezându-i țurțurii? Sau poate la birou lucrând sau poate la mașina de cusut? Poate chiar nu o prea vedeai că ea era mai des plecată să muncească? Gândește-te la ea puțin și spune unde o vezi, ce face? Apoi gândește-te la cum părea că îi este ei făcând asta? Îi era greu? Îi plăcea? Ce îți zicea verbal sau prin gesturi că simte despre faptul că e mereu acolo în locul acela?

Acum spune-mi ce ți-ai fi dorit pentru mama ta? Să o vezi mai des unde? Unde ai fi vrut să vezi cum îi stă? Poate în sufrageria aia curată jucându-se cu tine sau croind rochii la fel pentru voi două sau poate la plimbări sau teatru alături de cei dragi? Sau poate că face facultatea mult dorită sau schimbă jobul făcându-i ce îi place? Unde ți-ar fi plăcut să o vezi mai des și cum? Cum ai fi înțeles că îi este bine și ei? 

Ai reușit să ai un răspuns? Tare mult mi-ar plăcea să îl știu și eu.

Partea de femeie iese la iveală atunci când ne alegem pe noi. Partea de mamă iese atunci când le oferim lor. Echilibrul este cheia.

Copiii noștri doresc să ne vadă bine!! Bine cu noi. Chiar dacă cer joacă, mâncare și atenție și simțim adesea că asta ne ia din timp și energie ne mai rămânând pentru a hrăni și femeia din noi, ei ne doresc bine! Ei nu știu să ne ceară altceva. Noi însă putem învăța să ne dăm și nouă pe nevoia noastră ca să putem apoi să le împlinim și lor mai ușor nevoile lor.

Mamele sunt modele pentru copiii lor. Nu putem alege asta! E de la natură. Putem însă alege, ce fel de modele le suntem!! Ce le transmitem prin alegerile pe care le facem pentru noi? Asta e și ceea ce vor învăța să facă mai ușor pentru ei! 

Poți fi un model pozitiv pentru copilul tău oferindu-i o experiență echilibrată și împlinitoare arătându-i cum e să hrănești și nevoile tale nu doar pe ale celorlați! Iar dacă nu știi cum, consider că ședințele 1 la 1 cu mine sunt un prim pas spre a învăța să hrănești atent și echilibrat rolul de mamă și rolul de femeie! Iar eu sunt aici la un mesaj distanță.

Ia spune-mi: Care e lucrul pe care l-ai face primul pe nevoia ta de femeie? 

 

În luna Martie, Luna Mamelor și Femeilor, dedic o serie de 4 articole despre ce înseamnă să fii mamă, despre ce înseamnă să fii femeie, despre combinația dintre cele două roluri care uneori e foarte greu de gestionat și despre moștenirea pe care o lăsăm fiicelor noastre mame și femei în devenire. Dacă vrei să nu ratezi niciunul dintre ele, asigură-te că urmărești blogul.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *